Veelgestelde vragen over rimpels voorhoofd en ogen.


Botuline toxine als spierontspanner

Botuline toxine is een eiwit dat geproduceerd wordt door een bacterie. Wanneer dit natuurlijk product wordt ingespoten in spiervezels relaxeert de spier. Dit effect wordt bekomen doordat de vrijzetting van acetylcholine, de stof die een spier aanzet tot contractie, wordt geblokkeerd. Botuline toxine werd in 1989 goedgekeurd door de US Food and Drug Administration voor de behandeling van verschillende neurologische aandoeningen waaronder spierspasmen. Het gunstige effect op gelaatsrimpels was een toevallige vondst gedurende de behandeling van een vrouw met ooglidspasmen. Dankzij zijn doeltreffendheid en veiligheid is het gebruik van botuline toxine voor esthetische doeleinden sedert 1995 wereldwijd exponentieel toegenomen.Alle inspuitingen in de Clinica d'oro worden door Dr. Vermeylen persoonlijk verricht.

 

Wanneer wordt dit product gebruikt?

Botuline toxine wordt in de esthetische geneeskunde vooral gebruikt voor de behandeling van rimpels die veroorzaakt worden door het vaak samentrekken van bepaalde gelaatsspieren. Herhaaldelijke contracties van deze spieren leiden tot fijne lijntjes in de huid. Door het verouderingsproces verliest de huid steeds meer elasticiteit en vocht waardoor de lijntjes geleidelijk aan rimpels worden. Als je de onderliggende spieren relaxeert dan zal ook de huid terug ontspannen en gladder worden.De evolutie naar diepere en nieuwe rimpels wordt zo eveneens voorkomen.Botuline toxine pakt dus de oorzaak van dynamische rimpels aan. De rimpels die voor een behandeling met botuline toxine het meest in aanmerking komen zijn voorhoofdsrimpels, de fronszone tussen de wenkbrauwen en kraaienpootjes. Nochtans heeft Botox nog verschillende andere indicaties zoals lijntjes rond de mond, mondhoeklift, wenkbrauwlift, neusrimpels enzovoort. Botuline toxine kan gecombineerd worden met andere esthetische behandelingen, zoals fillers, chemische peelings en chirurgie.

 

Hoe verloopt de behandeling?

Eerst wordt de wijze van contractie van uw gelaatsspieren geëvalueerd en worden de injectieplaatsen aangeduid. Vervolgens worden de te behandelen spieren ingespoten met de spierontspanner met behulp van een zeer fijne naald. U kan tijdens de injectie een licht prikkelend gevoel ervaren. Verdoving is niet nodig. Na de behandeling kan u uw normale activiteiten terug hervatten. Het product begint meestal na 2 à 3 dagen te werken. Het resultaat is pas volledig na 14 dagen. Na deze periode is een controleraadpleging voorzien. De behandelde rimpels verdwijnen volledig of worden verzacht (afhankelijk van de diepte van de rimpels en de contractiekracht van de betreffende spiertjes). Het effect van de spierontspanner is dosisgebonden en afhankelijk van de injectieplaatsen. Zo nodig of zo gewenst kan dus de dosis of de plaatsing van de punten bij een volgende behandeling worden aangepast tot u een optimaal schemaatje voor uw gelaat bekomt.

 

Wat is de duur van het resultaat?

Het effect van botuline toxine is tijdelijk. Het resultaat houdt tot 4 tot 6 maanden aan. De spieractiviteit herstelt dan volledig. Na meerdere en goed op elkaar volgende behandelingen kan een langduriger resultaat verkregen worden (van 6 tot uitzonderlijk zelfs 12 maanden).

 

Zijn er mogelijke bijwerkingen?

Dadelijk na de inspuitingen is plaatselijke roodheid en zwelling, eigen aan het krijgen van injecties, zeer minimaal en snel weer weg. Na de behandeling kan u dan ook onmiddellijk uw activiteiten terug hervatten. Soms kan in de dagen na de behandeling, ter hoogte van de injectieplaats, wat verminderde gevoeligheid of lichte hoofdpijn worden ervaren. Deze gewaarwordingen zijn steeds beperkt en voorbijgaand. Tot op heden (30 jaar gebruik in de geneeskunde) werden met botuline toxine geen nadelige effecten gezien op langere termijn en deze behandeling wordt dan ook als volkomen veilig beschouwd.

 

Wanneer kan botuline toxine niet gebruikt worden?

Bij gekende overgevoeligheid, myasthenia gravis en tijdens de zwangerschap en lactatie. Gebruik van aminoglycoside antibiotica of spectinomycine gedurende drie dagen voor de behandeling vormen een tijdelijke contra-indicatie.

 

Adviezen voor behandeling

Gebruik drie dagen voor de behandeling géén aspirine, ontstekingsremmers, vitamine-E of alcohol. Deze stoffen werken bloedverdunnend en kunnen dus de kans op blauwe plekjes verhogen.