Veel gestelde vragen over wenkbrauwlift.


Wat zijn de indicaties om een wenkbrauwlift te laten uitvoeren?

Door de jaren heen verliezen onze spieren aan kracht. Ook de voorhoofd spieren kunnen verslappen. Bij sommige personen is dit fenomeen duidelijk zichtbaar doordat de wenkbrauw stand te laag komt te liggen. Dit geeft aanleiding tot een droeve blik verkleining van de ogen en vernauwing van het gezichtsveld. Een wenkbrauwlift kan in deze omstandigheden zowel om esthetische als om functionele redenen aangewezen zijn. Wanneer de uitzakking van de wenkbrauwen slechts beperkt is, kan een behandeling met botulinum toxinum om de wenkbrauwen te liften.

 

Hoe wordt deze ingreep uitgevoerd?

Er worden twee kleine insneden gemaakt ter hoogte van de haargrens waarlangs een toegang wordt verkregen om de wenkbrauwen te liften.

 

Is algemene anesthesie vereist voor deze operatie?

Neen,een wenkbrauwlift wordt uitgevoerd onder lokale verdoving. De ingreep kan daarom plaatsvinden in de praktijk zelf (Vogelzang 3 te Turnhout).

 

Geeft deze ingreep littekens?

Ter hoogte van de haargrens blijven beperkt twee fijne lijntjes zichtbaar. De insnede kan echter niet in de behaarde hoofdhuid worden gemaakt omdat dan de haargrens mee zou gelift worden met een vergroting van het voorhoofd tot gevolg.

 

Wat is de voorziene werkonbekwaamheid?

Afhankelijk van het werk dat men doet, varieert de werkonbekwaamheid bij een wenkbrauwlift van nul tot zeven dagen.

 

Wanneer is het resultaat duidelijk en voor hoelang biedt deze ingreep een oplossing?

Na ongeveer zes weken is het resultaat van een wenkbrauwlift optimaal. De duur van een gunstig resultaat is variabel. Meestal is de patiënt hiermee geholpen voor de volgende tien tot vijftien jaar. Dit is afhankelijk van genetische factoren, de levenswijze en de graad van veroudering.

 

Wanneer is er een controle gepland?

Een week na de wenkbrauwlift wordt een controle voorzien.

 

Wat met sport?

Gedurende een periode van drie weken wordt sporten afgeraden.

 

Wat kan men verwachten dadelijk na de ingreep?

Wat blauwverkleuring van het voorhoofd kan optreden. (zie ook 'adviezen voor behandeling')

Adviezen voor de ingreep.

Preventieve maatregelen om blauwe plekken te voorkomen:

Vermijd een week van tevoren het gebruik van aspirine (bij chronische inname in overleg met uw huisarts), ontstekingsremmers, vitamine E, look, alcohol en omega-3 preparaten. Deze stoffen hebben immers een bloedverdunnend effect. Vitamine C aan 1000 mg per dag gedurende veertien dagen en Arnica Montana drie dagen voor en drie dagen na de operatie kunnen worden ingenomen om de bloedingsneiging te verminderen.

 

Zijn er mogelijke complicaties aan deze ingreep verbonden?

Zoals bij elke heelkundige ingreep is er een theoretisch risico op infectie of bloeding. De kans is echter uiterst minimaal bij een goed uitgevoerde wenkbrauwlift.